От 24 до 26 юли 2022 г. в град Добрич 

...
От 24 до 26 юли 2022 г. в град Добрич 
Коментари Харесай

XX Международен младежки фестивал „Фолклор без граници“ ще се проведе от 24 до 26 юли в Добрич

От 24 до 26 юли 2022 година в град Добрич  ще се организира ХХ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ „ ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ “.

Форумът се провежда от Община град Добрич и Народно събрание ЦИОФФ – БЪЛГАРИЯ (Национална секция на Международния съвет на уредниците на фестивали за фолклор и традиционни  изкуства към ЮНЕСКО) и е под патронажа на господин Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.

Тази година във фестивала ще вземат участие 7 състава от България, Грузия, Египет, Мексико, Северна Македония и Турция:

България, Добрич – ПРЕДСТАВИТЕЛНА ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА СТУДИЯ „ ДОБРУДЖА “

Детската фолклорна студия е основана през 1989 година за търсене, запазване и разпространение на българския фолклор. Неин основател и основен живописен началник е Стоян Господинов.

През годините студията се утвърди като школа за образование на младежи и основаване на фрагменти за Професионалния отбор „ Добруджа “. Днес в нея се образоват над 150 деца и младежи.

В репертоара на състава влизат над 25 постановки от всички етнографски области на България, като доминират танците от обредния цикъл на добруджанския край.

За своята 33-годишна история танцова студия „ Добруджа ” е осъществила над 1000 концерта и турнета, печелила е редица влиятелни награди и оценки. С голям триумф е гастролирала в Германия, Испания, Унгария, Русия, Швейцария, Италия, Турция, Белгия, Англия и други

Грузия, Батуми – АДЖАРСКИ ДЪРЖАВЕН АКАДЕМИЧЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ „ АРСИАНИ “

Ансамбълът е основан през 1921 година От 1961 година той носи името на своя създател Мелитон Кухианидзе – един от най-известните актьори на област Аджария в Р Грузия, а от 2017 година се назовава „ Арсиани “ /в превод – орел/.

Вече повече от век съставът изнася концерти в страната и в чужбина, показва грузинската национална просвета пред задгранични лица и делегации и взе участие в държавни събития и благотворителни действия.

В него вземат участие професионални артисти, танцьори и музиканти, а през 1994 година отваря порти и детската му школа. През 2016 година Ансамбълът получава статут на научен състав. Две години по-рано историята му е показана в особено основан музей и в документален филм.

„ Арсиани “ работи и концертира с най-известните актьори на обичайното грузинско изкуство. Той е лауреат на редица интернационалните фестивали и състезания и притежател на влиятелни награди.

Грузия, Тбилиси – ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „ АБЖАРИ “

Съставът е учреден през 1996 година Негов живописен началник и хореограф е госпожа Нона Джандагашвили. От основаването си до през днешния ден танцовата група „ Абжари ” е концертирала в съвсем всички републики на някогашния Съветски съюз и е взела участие в редица интернационалните конгреси в Италия, Турция, Унгария, Румъния, Испания, Полща, Германия и мн. други Съставът е награден с почетен диплом на Киевския пролетен фестивал. Той е пръв на Втория всесъюзен юношески фестивал, на Кавказкия детски фестивал „ Руска зима ” и на Детския фестивал във Варна – България. Лауреат е на интернационалните фестивали в Испания, Италия, Румъния и Турция.

Египет, Александрия – ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ ЕЛХОРРИА “

„ Елхорриа “ е основана през 90-те години на предишния век. Тя е един от най-известните фолклорни сформира, които по линия на Министерство на културата на Египет показват страната в чужбина.

„ Елхорриа “ включва 55 танцьори и музиканти, множеството от които са студенти и ученици на разнообразни египетски университети.

Съставът е взел участие в седмиците на египетската просвета, както и в редица интернационалните фестивали и състезания в Египет, Съединени американски щати, Япония, Австралия, Южна Корея, Франция, Испания, Турция и мн. други

Мексико, Салтильо – ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ АЛИАНЦА “

Фолклорната група „ Алианца “ стартира активността си през 1999 година и оттогава до в този момент всяко лято взе участие в разнообразни интернационалните фолклорни фестивали.

Групата включва млади актьори, които осъществят планове, свързани с традициите и обичаите на локалното население до 19 в. В репертоара са включени танци и традиции от девет разнообразни района на страната, които се извършват под музикалния акомпанимент на мариачи. Специално място в програмата на ансамбъла е отредено на мексиканската митология – показана по автентичен и друг метод, носещ въодушевление, креативен жар, самородност, страст и заряд.

Северна Македония, Куманово – КУД „ ПАНЧЕ ПЕШЕВ “

Началото на ансамбъла е сложено в далечната 1926 година. КУД „ Панче Пешев “ е един от първите и най-известни ансамбли в Република Македония. Той носи името на македонския бунтовник, музикант и композитор Панче Пешев, умрял по време на Втората международна война.

Чрез своя репертоар ансамбълът показва и съхранява обичайния фолклор на етнографските области на страната.

За близо столетие той е взел участие в доста интернационалните фестивали във Франция, Италия, Румъния, Унгария, Турция, Полша, Чехия, Испания, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и България.

Турция, Бурса – ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „ НИЛЮФЕР “

Фолклорната танцова група „ Нилюфер “ /в превод лотос/ е основана през декември 2001 година Тя показва националната просвета на района в Турция и в чужбина.

През креативния сезон 2006/2007 година отпред на групата застават Салих Гьокдемир и Хакан Танръовер. Те вкарват 5 възрастови групи – детска (6-10 години), звездна (11-15 години), младежка (15-20 години), шоу група (20-35 години) и майсторска група (+ 35 години). В резултат, се усилва броят на танцьорите, който тази година доближава 350, както и на експертите, които за 2022 година наброяват 60.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР